Wegenbelasting motor

Premie Motor

Wegenbelasting betalen, dat vind niemand leuk, maar als je een oudere motor hebt is het extra vervelend. Een oldtimer motor gebruik je in de regel niet dagelijks. Wanneer is een motor wegenbelastingvrij?

Eerst terug naar het jaar 2013. Was een motor 25 jaar oud, dan was het een oldtimer motor en dan hoefde je geen wegenbelasting meer te betalen. In 2014 vond de overheid dat er veel oldtimer auto’s en motoren het wel lang uithielden en de wegenbelasting te veel op het bordje kwam voor eigenaren van nieuwere voertuigen. Voor voertuigen ouder dan 25 jaar moet vanaf 2014 wegenbelasting betaald worden. Er is een overgangsregeling voor voertuigen die in 2014 25 jaar oud waren maar jonger dan 40 jaar.

Overgangsregeling motor

Bouwjaar na 1 januari 1988

Is je motor 33 jaar of jonger, dan betaal je het volle tarief motorrijtuigenbelasting van rond de € 130,- per jaar (2021). Als je een motor hebt die volledig elektrisch rijdt dan ben je vrijgesteld van wegenbelasting. De MRB is afhankelijk van de provincie waar je woont. Dit komt door de provinciale opcenten. Bij motoren is het verschil tussen deze provinciale opcenten minimaal.

Bouwjaar vóór 1 januari 1988 maar nog geen 40 jaar oud?

Je hebt nu een keuze: Het volledig tarief betalen of 25% betalen, maar dan moet je de motor in de wintermaanden laten staan. In dat geval kun je bij de Belastingdienst het “Verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief overgangsregeling voor oldtimers” indienen. Hiermee komt je motor in aanmerking voor de kwart tarief regeling. Simpel gezegd, je betaalt maar een kwart van de normale kosten, ~ € 32,- voor het hele jaar.

Kwarttarief motorrijtuigenbelasting

Als je voor het kwarttarief kiest dan mag je niet motorrijden tussen 1 december en 1 maart. Het voordeel: je betaalt slechts een kwart van de wegenbelasting en je kunt 9 maanden van het jaar wel rijden. Daarnaast krijg je ook korting op de motorverzekering, de verzekering  kun je omzetten naar motorverzekering met wintertijd korting.

Motor 40 jaar of ouder?

Dan is je motor een echte oldtimer en volledig belastingvrij. Na het ontvangen van het bericht van de Belastingdienst is jouw motor officieel een echte oldtimer. Ook als je eerder het kwarttarief hebt betaald dan geldt dit niet meer en als je wilt mag je het gehele jaar rijden. Wil je dan in de wintermaanden rijden, check dan even of je de motor wel in de wintermaanden verzekerd hebt. Heb je nog de wintertijd korting op de motorverzekering, laat deze clausule dan van de polis halen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de MotorVerzekering Wegenbelasting motor