Wegenbelasting motor

Wegenbelasting betalen, dat vind niemand leuk, maar als je al wat een oudere motor hebt is het helemaal vervelend. Je gebruikt de motor niet dagelijks, daar wil je niet teveel voor betalen. Wanneer is een motor eigenlijk wegenbelastingvrij?

Even terugspoelen. Was een motor ouder dan 25 jaar, dan hoefde je geen wegenbelasting te betalen voor je motor. In 2014 meende de overheid dat er (te)veel oldtimer auto’s en motoren het wel lang uithielden en de wegenbelasting te veel op het bordje kwam voor eigenaren van nieuwere voertuigen. Voor voertuigen ouder dan 25 jaar moet vanaf 2014 ook wegenbelasting betaald worden. Er is echter wel een overgangsregeling voor voertuigen die in 2014 25 jaar oud en ouder waren en wat nu intussen oldtimers zijn (40 jaar)

Overgangsregeling

Motor tot 30 jaar oud

Is je motor 30 jaar of jonger, dan betaal je het volle tarief motorrijtuigenbelasting van € 124,- per jaar. Of als je een motor hebt die volledig elektrisch rijdt dan ben je vrijgesteld van wegenbelasting.

Heeft de motor een bouwjaar vóór 1 januari 1988 maar is nu nog geen 40 jaar oud?

Je hebt nu de keuze: Het volledig tarief betalen of 25% betalen, maar dan moet je de motor in de wintermaanden laten staan. In dat geval kun je bij de Belastingdienst het “Verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief overgangsregeling voor oldtimers” indienen. Hiermee komt je motor in aanmerking voor de kwart tarief regeling. Simpel gezegd, je betaalt maar een kwart van de normale kosten, € 31,- voor het hele jaar.

Let op: Je mag dan niet rijden tussen 1 december en 1 maart! Het voordeel: je betaalt slechts een kwart van de wegenbelasting en je kunt wel 9 maanden rijden. Daarnaast kun je dan ook kiezen voor wintertijdkorting bij een motorverzekering.

Motor 40 jaar en ouder?

Dan is je motor een echte oldtimer en volledig belastingvrij. Na het ontvangen van het bericht van de Belastingdienst is jouw motor officieel een echte oldtimer. Ook als je eerder het kwarttarief hebt gehad dan geldt dit niet meer en je mag nu gewoon weer het hele jaar rijden. Wil je dan in de wintermaanden rijden, check dan even of je de motor ook voor de wintermaanden verzekerd hebt.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de MotorVerzekering Wegenbelasting motor