Belang van goede motorkleding

Is motorkleding verplicht?

Het dragen van een goedgekeurde helm tijdens het motorrijden is verplicht, maar het dragen van motorkleding is niet verplicht. Ondanks dat dit (nog) niet verplicht is, mag het duidelijk zijn dat het heel belangrijk dat je jezelf voldoende beschermt tegen incidenten tijdens het motorrijden. Een glijpartij met de motor kan  zorgen voor ernstig letsel, zelfs bij een lage snelheid. Deze gevolgen kunnen enigszins beperkt worden door goede kleding te dragen op je motor.

Belangrijkste functies motorkleding

Kleding die speciaal gemaakt is voor motorrijden heeft 3 belangrijke functies.

 • Bescherming: Jou als motorrijder beschermen tegen letsel is de belangrijkste functie van motorkleding.
 • Comfort: Motorkleding is gemaakt voor jouw comfort. De wind kan niet door de kleding komen waardoor de kleding niet wappert in de wind. Ook zorgt de juiste motorkleding voor een betere ventilatie en houdt de kleding beter je lichaamswarmte vast.
 • Zichtbaarheid: Goede motorkleding zorgt er ook voor dat je goed zichtbaar bent voor het overige verkeer. Dit is geen overbodig luxe aangezien het bekend is dat motorrijders veel minder zichtbaar zijn dan auto’s.

Het belang van een goede motorhelm

De motorhelm is erg belangrijk en het dragen ervan is wettelijk verplicht. Kies daarom een helm die goed past, comfortabel zit en voldoet aan de ECE-norm. Er zijn helmen in verschillende prijsklassen, materialen en met verschillende features. Let bij de aanschaf van een helm op de volgende punten:

 • Pasvorm: De helm moet goed passen op je hoofd. Te groot of te klein is niet alleen oncomfortabel, maar kan ook de veiligheid beïnvloeden.
 • Comfort: De helm moet comfortabel zitten, ook tijdens lange ritten. Let op de ventilatie, het gewicht en het materiaal van de binnenvoering.
 • Vizier: Kies een helm met een vizier dat goed aansluit en helder is. Let ook op de krasbestendigheid van het vizier.
 • Geluiddemping: Sommige helmen zijn voorzien van geluidsdempende elementen. Dit kan het rijcomfort aanzienlijk verhogen.

Naast de helm is ook de rest van je motorkleding belangrijk. Zorg ervoor dat je motorkleding goed aansluit, van stevig materiaal is en je beschermt tegen wind, regen en kou.

Enkele extra tips:

 • Controleer je motorkleding regelmatig op slijtage. Beschadigde kleding kan je minder goed beschermen bij een val.
 • Investeer in goede motorhandschoenen. Handschoenen beschermen je handen tegen kou, wind en regen, maar ook tegen verwondingen bij een val.
 • Draag stevige schoenen of laarzen met een goede grip. Dit is belangrijk voor de veiligheid en het comfort tijdens het motorrijden.

Waarom is motorkleding zo belangrijk?

Of je nu op een Kawasaki of een klassieke Triumph rijdt, het is overduidelijk dat de juiste motorkleding belangrijk is voor de motorrijder én opzittenden, maar waarom is het dragen van special kleding voor de motor niet verplicht? Lesrijders in Nederland moeten wel beschermende kleding dragen. In andere landen, waaronder België, zijn er specifieke voorschriften inzake motorkleding en uitrusting. In Duitsland moet je bijvoorbeeld ook een veiligheidshesje en een EHBO kit bij je hebben. In de toekomst kan Nederland ervoor kiezen om vergelijkbare regelgeving in te voeren, vooral als er zorgen zijn over de veiligheid van motorrijders. Het introduceren van dergelijke regels zou gericht kunnen zijn op het verminderen van letsel bij motorongevallen.

Wat kost motorkleding?

De kosten van motorkleding kunnen sterk variëren, afhankelijk van het merk, de kwaliteit, het type kledingstuk en waar je het koopt. Hier zijn enkele algemene prijsindicaties voor beschermende motorkleding:

 1. Motorbroek: Prijzen beginnen meestal rond de € 150,-, maar kunnen variëren afhankelijk van het materiaal, de bescherming en het merk. Duurdere broeken kunnen honderden euro’s kosten.
 2. Motorjas: Een motorjas kan beginnen bij ongeveer € 300,-, maar high-end modellen kunnen aanzienlijk duurder zijn.
 3. Compleet motorpak: Complete motorpakken beginnen meestal vanaf € 500,- en kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de kwaliteit en functies.
 4. Motorlaarzen: Goede motorlaarzen beginnen bij ongeveer € 100,- en kunnen oplopen naarmate je kiest voor meer bescherming en comfort.
 5. Handschoenen: Motorhandschoenen variëren sterk in prijs, met instapmodellen die beginnen bij € 20,- tot duurdere modellen die € 100,- of meer kunnen kosten.
 6. Zonnebril: De prijs van een zonnebril varieert afhankelijk van het merk en het ontwerp, maar je kunt een degelijke zonnebril vinden voor € 20,- tot € 100,- of meer.

Motorkleding verzekeren

Wanneer je de juiste motor outfit hebt aangeschaft, wil je dit ook goed verzekeren. Bij een beperkt of volledig casco dekking is je motorkleding en helm bij ons tot € 1000,- gratis verzekerd op de motorverzekering. Als het totaal bedrag hoger is dan € 1000,- is het wijs om dit extra te verzekeren. Je hebt de optie om kleding en helm mee te verzekeren voor een hoger bedrag van € 1500,-, € 2500,- of € 5000,-. Via onderstaande link kun je snel en gemakkelijk de premie motor berekenen voor je motor en toebehoren.

Premie motor

Welicht ook interessant: Welk motorslot heb ik nodig voor de verzekering

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de MotorVerzekering Belang van goede motorkleding