Belang van goede motorkleding

Wat is belangrijk bij goede motorkleding?

Het dragen van een goedgekeurde helm tijdens het motorrijden is verplicht, maar het dragen van motorkleding is niet verplicht. Ondanks dat dit (nog) niet verplicht is, mag het duidelijk zijn dat het heel belangrijk dat je jezelf voldoende beschermt tijdens het motorrijden. Een glijpartij met de motor kan  zorgen voor ernstig letsel, zelfs bij een lage snelheid. Deze gevolgen kunnen enigszins beperkt worden door goede kleding te dragen op je motor.

Belangrijkste functies motorkleding

Kleding die speciaal gemaakt is voor motorrijden heeft 3 belangrijke functies.

  • Bescherming: Jou als motorrijder beschermen tegen letsel is de belangrijkste functie van motorkleding.
  • Comfort: Motorkleding is gemaakt voor jouw comfort. De wind kan niet door de kleding komen waardoor de kleding niet wappert in de wind. Ook zorgt de juiste motorkleding voor een betere ventilatie en houdt de kleding beter je lichaamswarmte vast.
  • Zichtbaarheid: Goede motorkleding zorgt er ook voor dat je goed zichtbaar bent voor het overige verkeer. Dit is geen overbodig luxe aangezien het bekend is dat motorrijders veel minder zichtbaar zijn dan auto’s.

Waarom is motorkleding niet verplicht?

Het is overduidelijk dat de juiste motorkleding belangrijk is voor de motorrijder én opzittenden, maar waarom is het dragen van special kleding voor de motor niet verplicht? Lesrijders in Nederland moeten wel beschermende kleding dragen. In andere landen, waaronder België, is het dragen van motorkleding wél verplicht. In Duitsland moet je bijvoorbeeld ook een veiligheidshesje en een EHBO kit bij je hebben. Wij verwachten dat in Nederland ook regelgeving komt omtrent motor kleding, zeker gelet op het hoge risico op letsel bij valpartijen.

Wat kost motorkleding?

Beschermende motorkleding is prijzig, maar met grondig (online) speurwerk kun je de kosten beperkt houden. Zo kan je al een motorbroek aanschaffen vanaf € 150,-. Een motorjas is duurder en deze kun je kopen vanaf € 300,-. Een compleet motorpak is pas vanaf € 500,- verkrijgbaar. Goede motorlaarzen beginnen ongeveer bij € 100,- Daarnaast heb je nog handschoenen en een zonnebril nodig. Ondanks de prijzen adviseren wij jou om goede motorkleding aan te schaffen: Veiligheid gaat boven alles.

Motorkleding verzekeren

Wanneer je de juiste motor outfit hebt aangeschaft, wil je dit ook goed verzekeren. Bij een beperkt of volledig casco dekking is je motorkleding en helm bij ons tot € 1000,- gratis verzekerd op de motorverzekering. Als het totaal bedrag hoger is dan € 1000,- is het wijs om dit extra te verzekeren. Je hebt de optie om kleding en helm mee te verzekeren voor een hoger bedrag van € 1500,-, € 2500,- of € 5000,-. Via onderstaande link kun je snel en gemakkelijk de premie motor berekenen voor je motor en motorkleding.

Premie motor

misschien ook interessant: Welk motorslot heb ik nodig voor de verzekering

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de MotorVerzekering Belang van goede motorkleding