BSA Motor

BSA Motor

Als ik BSA hoor, komt er meteen een liedje binnen, maar het blijkt dat BSA Motor een lange geschiedenis heeft. Birmingham Small Arms, dat is waar de afkorting BSA voor staat. Toen de oorlog was afgelopen moest de wapenfabriek BSA iets anders gaan doen. Ze gingen fietsen produceren. Later gingen ze van fietsen over op auto’s (BSA Daimler) en motorfietsen. Vanaf 1910 worden er motorfietsen bij BSA Motor geproduceerd.

BSA Modellen

Ooit was BSA groot en toonaangevend op wereld niveau. Het begon bij de BSA A. Er zijn veel verschillende modellen uitgebracht. De populairste modellen zijn toch wel uit de B serie. de B modellen zijn gemaakt tussen 1956 en 1960. Dit was een motor waarbij het motorblok en de bak bij elkaar werden gehouden met een primaire kast. In dit systeem was ook een schokdemper aanwezig.

In 1945 werd de BSA B31 uitgebracht, met een stijl frame en een telescoopvork voor. Een jaar later kwam de BSA B32, een meer sportievere uitvoering van de B31. In 1947 kwamen er twee nieuwe modellen op de markt, de BSA B33 en een sportieve B34. Vanaf 1948 werd de Plunjer achtervering geleverd. Een paar jaar verder, in 1956, monteerde de fabriek volle naven in het voor- en achterwiel van de motor.

Nieuwe dynamo

Een update van de dynamo kwam er in 1958. De gelijkstroom werd ingewisseld door een wisselstroomdynamo. Deze dynamo zat rechtstreeks op de krukas. Vervolgens werd de BSA B33 in 1960 geïntroduceerd. De BSA B33 kwam dus net na WOII, als pure klassiekers met een star achterframe werden ze op de markt gebracht. De BSA is intussen een monument maar er zijn nog wel genoeg op de markt om eigenaar te worden van een echte BSA motor.

Klassieke motoren

Als je zo’n motor nu ziet, is het een kwestie van puur genieten. Een BSA aankrijgen is wel elke keer een uitdaging.
Ben jij in het bezit van een klassieke BSA motor? Dan wil je dat deze BSA motor ook goed verzekeren. Je kunt kiezen tussen een WA of WA + volledig casco verzekering. Wil je de verschillen weten, of benieuwd naar de premie? Doe dan een premieberekening op onze website of mail ons. Wij vertellen je graag welke verzekering het beste bij jou én je motor past. Met een premie vanaf €31,30 per jaar bieden wij een motorverzekering met een aantrekkelijke premie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *