Bonus/Malus motorverzekering

Hoe werkt het Bonus Malus systeem

Het Bonus/Malus systeem is een “ladder” waarbij je schadevrije jaren op kan sparen voor het toekennen van no-claim korting bij je motorverzekering. Elk jaar dat je zonder schade rijdt helpt je om hoger op deze ladder te komen. Hoe hoger je op de bonus/malus ladder komt des te meer bonus je krijgt. Het toekennen van deze bonus betekent dat jij, als bestuurder, minder premie hoeft te betalen voor je motorverzekering.

Wat gebeurt er met de Bonus Malus bij schade?

In het geval dat je na of tijdens het opsparen van jouw bonus schade claimt, zul je meerdere schadevrije jaren verliezen. De schadevrije jaren gaan in de meeste gevallen met meerdere treden naar beneden. Echter betekent dit niet dat je alle schadevrije jaren die je hebt opgespaard kwijt raakt. Schade waarbij je zelf geen schuld aan hebt, zullen in de meeste gevallen geen gevolgen hebben voor jouw schadevrije jaren.

Loop je meerdere keren in een periode schade op? Dan is het mogelijk dat je de andere kant van de ladder komt te staan. Het gevolg dat de premie voor een periode hoger is als de gemiddelde premie van de verzekering. Er is dus een toeslag op de premie in plaats van korting, Er is dan sprake van malus.

Lees hier hoe je extra no-claim korting kunt aanvragen.

Wat is een royementsverklaring?

Een royementsverklaring is een document waarin wordt vermeld hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Deze documenten werden in het verleden schriftelijk verstrekt nadat een verzekering was beëindigd, zodat de schadevrije jaren konden worden overgenomen op de polis van de nieuwe verzekeringsmaatschappij. Sinds 2007 wordt er gebruik gemaakt van Roy Data. Roy Data is een database waar iedere verzekeraar toegang tot heeft. In deze database wordt bijgehouden hoeveel schadevrije jaren de verzekeringsnemer heeft opgebouwd. De verzekeraar kan dan vervolgens in het roy data systeem aangeven dat hij de schadevrije jaren gebruikt voor de nieuwe verzekering.

de MotorVerzekering Kennisbank Bonus/Malus motorverzekering