Hoe schors ik een motor?

In sommige gevallen kun je kosten besparen door je motor te laten schorsen. Misschien ga je langere tijd op vakantie of staat je motor een jaar in de stalling omdat je de motor restaureert. Wat moet je dan doen en waar moet je rekening mee houden?

Waarom zou ik mijn motor willen schorsen?

Doordat je de motor schorst kun je geld besparen. Wanneer je jouw motor bij het RDW laat schorsen hoef je deze gedurende de schorsing niet meer APK te laten keuren, te verzekeren, of wegenbelasting voor de motor te betalen. Je mag echter nooit tijdens de schorsing met de motor gaan rijden. Doe je dat wel dan loop je grote kans op een boete. Daarnaast ben je niet verzekerd. Je wilt er niet aan denken wat er gebeurt als je iemand aanrijdt.

Hoe schors ik mijn motor?

Je kan jouw motor laten schorsen via een loket bij het RDW, via de post, of via het digitale invulformulier van het RDW. Ook is het mogelijk om naar de fysieke balie te gaan van het RDW. Het is hierbij wel belangrijk dat je je ID of Paspoort meeneemt in combinatie met het tenaamstellingsbewijs van je motor.

Hoe duur is het om mijn motor te schorsen?

Het schorsen van jouw motor kost 24,10 euro. De gemiddelde kosten van motorverbruik in een maand met wegenbelasting zijn rond de 14 euro. Als je er voor kiest om jouw motor een jaar lang te schorsen, dan bespaar je over dat jaar toch snel zo’n 150 euro aan kosten.

Stopzetten motorverzekering bij schorsen

Je kan er voor kiezen om ook de motorverzekering stop te zetten. Houd er dan wel rekening mee dat de motor, ook in de stalling, niet meer verzekerd zal zijn tegen storm- of brandschade. En op het moment dat je de motor uit de schorsing haalt moet je meteen de motor weer aanmelden bij je verzekeraar. Schorsen kan dus extra geld besparen, maar brengt wel enig risico met zich mee. Ook bouw je gedurende de onverzekerde periode geen schadevrije jaren op.

Wij geven vaak het volgende advies, kijk even wat je betaalt voor je motorverzekering, heb je bijvoorbeeld een oldtimer motorverzekering, dan kun je de verzekering ook gewoon door laten lopen. De premie voor WA dekking is vaak maar een paar tientjes en als je opnieuw een verzekering af moet sluiten moet je weer opnieuw poliskosten betalen. Heb je de motor uitgebreider verzekerd, is het zeker aan te raden om de motor verzekerd te houden. Bij het opnieuw afsluiten van een oldtimer motorverzekering zal de verzekeraar opnieuw een taxatierapport willen zien. In dat geval zijn de kosten hoger dan het door laten lopen van de verzekering.

Wil je weten wat in jouw geval het slimste is om te doen, bel ons dan, we gaan dan samen et jou daar naar kijken.

de MotorVerzekering Kennisbank Hoe schors ik een motor?