Hoe schors ik een motor?

In sommige gevallen kun je kosten besparen door je motor te laten schorsen. Misschien ga je langere tijd op vakantie of staat je motor een jaar in de stalling omdat je de motor restaureert. Wat is dat handig? De motor schorsen of de verzekering door laten lopen?

Waarom zou ik mijn motor willen schorsen?

Doordat je de motor schorst kun je geld besparen. Wanneer je jouw motor bij het RDW laat schorsen hoef je deze gedurende de schorsing niet meer APK te laten keuren, te verzekeren, of wegenbelasting voor de motor te betalen. Je mag echter nooit tijdens de schorsing met de motor gaan rijden. Doe je dat wel dan loop je grote kans op een boete. Daarnaast ben je niet verzekerd. Je wilt er niet aan denken wat er gebeurt als je iemand aanrijdt.

Hoe schors ik mijn motor?

Je kan jouw motor laten schorsen via een loket bij het RDW, via de post, of via het digitale invulformulier van het RDW. Ook is het mogelijk om naar de fysieke balie te gaan van het RDW. Het is hierbij wel belangrijk dat je je ID of Paspoort meeneemt in combinatie met het tenaamstellingsbewijs van je motor.

Hoe duur is het om mijn motor te schorsen?

Het schorsen van jouw motor kost € 24,95 euro voor één jaar (tarief 2022). De gemiddelde kosten van motorverbruik in een maand met wegenbelasting zijn rond de 30 euro. Als je er voor kiest om jouw motor een jaar lang te schorsen, dan bespaar je over dat jaar toch snel zo’n € 360,- aan belasting.

Stopzetten motorverzekering bij schorsen

Je kan er voor kiezen om ook de motorverzekering stop te zetten. Houd er dan wel rekening mee dat de motor, ook in de stalling, niet meer verzekerd zal zijn tegen storm- of brandschade. En op het moment dat je de motor uit de schorsing haalt moet je meteen de motor weer aanmelden bij je verzekeraar. Schorsen kan dus extra geld besparen, maar brengt wel enig risico met zich mee. Ook bouw je gedurende de onverzekerde periode geen schadevrije jaren op.

Is het voordelig om de motorverzekering stop te zetten?

Het hangt er van af wat voor motorverzekering je hebt. Heb je een oldtimer motorverzekering, dan is het in de meeste gevallen voordeliger om de verzekering door te laten lopen. De premie voor WA dekking is vaak maar een paar tientjes en als je opnieuw een verzekering af moet sluiten moet je weer opnieuw poliskosten betalen. Heb je de motor uitgebreider verzekerd, is het zeker aan te raden om de motor verzekerd te houden. Bij het opnieuw afsluiten van een oldtimer motorverzekering zal de verzekeraar opnieuw een taxatierapport willen zien. In dat geval zijn de kosten hoger dan het door laten lopen van de verzekering.

Wil je weten wat in jouw geval het voordeligste is? Bel ons, we gaan graag samen met jou kijken wat in jouw situatie het beste is.

de MotorVerzekering Kennisbank Hoe schors ik een motor?