Wat is de dagwaarde motor?

Als je een motor wilt verzekeren voor beperkt Casco dekking dan word je naar de dagwaarde van de motor gevraagd. Maar wat is nu precies de dagwaarde motor?

De dagwaarde van een motor is de volledige prijs van de motor als je deze voor dezelfde prijs als het origineel, of een gelijkwaardig model, zou aanschaffen. Dit is de waarde op basis van de aankoopprijs, de huidige staat, eventuele accessoires en de leeftijd van het voertuig.

De verzekeringsmaatschappij houdt bij het berekenen van de premie van de motorverzekering rekening met de dagwaarde. Er zijn ook andere situaties waarbij jij als motorrijder de dagwaarde motor wilt weten. Bijvoorbeeld bij de volgende situaties:

  • Wanneer jij jouw motor verkoopt. Je kunt de verkoopprijs baseren op de prijs van de dagwaarde.
  • Als je een motor koopt. Het is het belangrijk om van tevoren te weten wat de reële waarde van het voertuig is zodat je niet een te hoog bod doet.
  • Wanneer jij schade hebt opgelopen. Hierbij bepaalt de verzekeringsmaatschappij de schadevergoeding deels op basis van de dagwaarde.
  • Wanneer jouw voertuig total loss raakt. Hierbij gebruikt de verzekeraar de dagwaarde als basis voor de vergoeding.

De dagwaarde is echter niet hetzelfde als de vervangingswaarde of cataloguswaarde. Hier kort de verschillen op een rijtje gezet:

Dagwaarde

De waarde van jouw motor, op basis van huidige staat, leeftijd, accessoires en aankoopprijs.

Vervangingswaarde

De kosten van vervanging van een gelijkwaardig voertuig bij de dealer. Hier zit vaak nog +/- 10% extra kosten bovenop als winst voor de dealer.

Cataloguswaarde

De prijs van een gloednieuw model van het huidige voertuig. De cataloguswaarde wordt uitgekeerd als je motor total loss is en onder de nieuwwaarde regeling valt.

de MotorVerzekering Kennisbank Wat is de dagwaarde motor?