Wat is de dagwaarde van mijn motor?

Als je een motorverzekering wilt aanvragen en je wilt de motor verzekeren voor beperkt Casco dekking dan word je gevraagd naar de dagwaarde van de motor. Maar wat is nu precies de dagwaarde?

De dagwaarde van een motor is de volledige prijs van de motor als je deze voor dezelfde prijs als het origineel, of een gelijkwaardig model, zou aanschaffen. Dit is de waarde op basis van de aankoopprijs, de huidige staat, eventuele accessoires en de leeftijd van het voertuig.

De verzekeringsmaatschappij kan bij het berekenen van de premie van de verzekering rekening houden met de dagwaarde. Er zijn ook andere situaties waarbij jij als verzekerde de dagwaarde wil weten. Bijvoorbeeld bij de volgende situaties

  • Wanneer jij jouw motor verkoopt. Je kan de verkoopprijs baseren op de prijs van de dagwaarde.
  • Als je een nieuwe motor  koopt. Hierbij is het belangrijk om van tevoren te weten wat een reële waarde van het voertuig is zodat je niet een te hoog bod doet.
  • Wanneer jij schade hebt opgelopen. Hierbij bepaalt de verzekeringsmaatschappij de schadevergoeding deels op basis van de dagwaarde.
  • Wanneer jouw voertuig total-loss raakt. Hierbij gebruikt de verzekeringsmaatschappij de dagwaarde als basis voor de vergoeding.

De dagwaarde is echter niet hetzelfde als de vervangingswaarde of cataloguswaarde. Hier kort de verschillen op een rijtje gezet:

Dagwaarde

De waarde van jouw motor, op basis van huidige staat, leeftijd, accessoires en aankoopprijs.

Vervangingswaarde

De kosten van vervanging van een gelijkwaardig voertuig bij de dealer. Hier zit vaak nog +/- 10% extra kosten bovenop als winst voor de dealer.

Cataloguswaarde

De prijs van een gloednieuw model van het huidige voertuig. De cataloguswaarde wordt alleen uitgekeerd als jouw voertuig onder de nieuwwaarde regeling valt.

de MotorVerzekering Kennisbank Wat is de dagwaarde van mijn motor?