Motor rijklaar maken

Maak je motor rijklaar met deze checklist

De temperatuur weet alweer zijn weg omhoog. Bij veel motorrijders begint het alweer te kriebelen, zodra de wintertijd voorbij is, is het moment aangebroken om de motor weer uit de stalling te halen. Heeft je motor een winterpauze gehad? Lees dan hieronder onze tips om schade te voorkomen en je motor weer rijklaar te maken.

Premie motor

Top 10 van veel voorkomende schadeoorzaken

Na de winterstop is voor veel motorrijders de moment om het eerste ritje te doen. Wat kun je doen om de kans op schade zo klein mogelijk te maken? En wat zijn de meest voorkomende schadegevallen?

1. Diefstal van de motor
2. Motorbestuurder botst op voorganger
3. Vallen of slippen
4. Diefstal van motoronderdelen
5. Bijzondere verrichting door tegenpartij (bijvoorbeeld keren)
6. Motorbestuurder had voorrang op kruising
7. Tegenpartij sloeg af (in dezelfde rijrichting)
8. Motorbestuurder werd van achteren aangereden
9. Motor stond geparkeerd
10. Aanrijding met een voertuig

Tips om schade te voorkomen

Onderhoudsbeurt motor

Een goede onderhoudsbeurt is onmisbaar aan het begin van het seizoen. Zo ga je veilig de weg op en verklein je de kans op schade. Doe dit dus vóór dat je voor het eerst weer op de weg komt.

Controleer de bandenspanning

Check elke keer voordat je op de motor stapt de bandenspanning. Dit is belangrijk voor je eigen veiligheid. De juiste bandenspanning zorgt voor een goede grip op de weg om goed te kunnen accelereren en te remmen. Daarnaast verklein je de kans op slippen en een klapband aanzienlijk. Naast veiligheid heeft een juiste bandenspanning nog een pluspunt. Je bespaart namelijk benzine!

Check de motoraccu

Van een paar maanden stilstaan gaat je accu achteruit en loopt zelfs langzaam leeg. Grote kans dat je de accu daarom hebt aangesloten op een druppellader. Hierdoor blijft de accu mooi op spanning. Heb je echter heel de winterperiode niet of nauwelijks naar je motor(accu) omgekeken? Dan moet je waarschijnlijk de accu opladen. Laadt de accu niet meer op, dan is het helaas tijd voor een nieuwe.

Loop de vloeistoffen na

Controleer of er zich geen lekkages hebben voorgedaan. Loop daarnaast de motorolie, koelvloeistof en remvloeistof na. Ververs dit indien nodig. Oude motorolie bevat bijvoorbeeld verbrandingsresten, die zuur bevatten. Bij langdurige stilstand kunnen deze op je motorblok invreten.

Bekijk de staat van je ketting en tandwielen

Zo is een correcte spanning en smering van grote invloed op de levensduur van de ketting. Check dit dus even voordat je op pad gaat.

Controleer de verlichting

Ook al worden dagen steeds langer, goede verlichting onderweg is erg belangrijk. Je weet het maar nooit dus check voor je motorrit of alle motorverlichting het nog doet.

Tips voor op de weg

Goed onderhoud is van belang om veilig de weg op te gaan en de kans op schade te verkleinen. Naast goed onderhoud zijn een verantwoorde rijstijl en goede beschermde kleding ook belangrijk.

  • Zorg dat je zichtbaar bent: Rijd overdag met dimlicht
  • Rijd je in de file? Wees dan alert dat andere weggebruikers van rijstrook kunnen wisselen (ook zonder richtingaanwijzer). Rijd zelf maximaal 10 km/uur sneller.
  • Scan de weg voor je, de zijwegen en uitritten
  • Mocht je langere tijd geen motor hebben gereden, Volg dan een paar motorrijlessen voor meer zelfvertrouwen.

Goede beschermende kleding verkleint ook de kans op letsel

Trek de juiste outfit aan voordat je gaat toeren. Om te beginnen de motorhelm, het dragen hiervan is immers verplicht. Kies daarom een helm die goed en comfortabel zit. Alle helmen die in Nederland worden verkocht, moeten voldoen aan de ECE norm. Deze norm staat voor de minimale veiligheidseis waar de helm aan moet voldoen. Uiteraard is er onderling nog wel een verschil in kwaliteit en comfort. Controleer of de sluiting van de helm nog goed werkt en of het vizier nog goed is. Een vizier kan je vaak los kopen.

Nog een paar handige tips voor de juiste outfit:

  • Gebruik stevige handschoenen met stootkussens en afsluiting
  • Zorg dat de zool van je laarzen is voorzien van grip en werk losse veters weg
  • Draag een motorpak met protectoren met Europees keurmerk
  • Ga goed verzekerd de weg op

Met de Unigarant Motorverzekering ga je goed verzekerd de weg op. Als je onverhoopt toch schade oploopt dan biedt de Volledig Casco (ook wel all risk) dekking bijvoorbeeld goede financiële bescherming. Zo is je helm, motorkleding en bagage tot € 1.000,- gratis meeverzekerd en heb je recht op 1 jaar nieuwwaarde of aanschafwaardegarantie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de MotorVerzekering Motor rijklaar maken