Motor rijklaar maken

Maak je motor rijklaar met deze checklist

De temperatuur stijgt, de zon schijnt vaker en de lentekriebels komen op. Voor veel motorrijders is het dan ook tijd om de motor weer uit de stalling te halen. Maar voordat je op pad kunt, is het belangrijk om je motor goed te controleren en rijklaar te maken. Met deze checklist ben je op weg naar een veilig en plezierig motorseizoen!

Premie motor

Goed onderhoud is van belang om veilig de weg op te gaan en de kans op schade te verkleinen

Tips om schade te voorkomen

Onderhoudsbeurt motor

Een goede onderhoudsbeurt is essentieel om je motor in topconditie te houden. Breng je motor langs bij een erkende dealer of doe het zelf en verklein de kans op schade. Doe dit dus vóór dat je voor het eerst weer op de weg komt.

Controleer de banden

De bandenspanning is van groot belang voor de veiligheid en het rijcomfort. Controleer de spanning met een bandenspanningsmeter en vul de banden indien nodig bij. De juiste bandenspanning zorgt voor een goede grip op de weg om goed te kunnen accelereren en te remmen. Daarnaast verklein je de kans op slippen en een klapband aanzienlijk. Naast veiligheid heeft een juiste bandenspanning nog een pluspunt. Je bespaart namelijk benzine!

Check de accu

Van een paar maanden stilstaan gaat je accu achteruit en loopt zelfs langzaam leeg. Veel motorrijders sluiten daarom de accu aan een druppellader. Hierdoor blijft de accu goed op spanning. Heb je echter heel de winterperiode niet of nauwelijks naar je motor(accu) omgekeken? Na een winterstop kan de accu leeg zijn. Laad de accu op of vervang hem indien nodig.

Loop de vloeistoffen na

Controleer of er zich geen lekkages hebben voorgedaan. Controleer het peil van de motorolie, koelvloeistof en remvloeistof. Ververs de vloeistoffen indien nodig. Oude motorolie bevat bijvoorbeeld verbrandingsresten, die zuur bevatten. Bij langdurige stilstand kunnen deze op je motorblok invreten.

Bekijk de staat van je ketting en tandwielen

Controleer de spanning en smering van de ketting. Smeer de ketting met een goede kettingspray. Zo verleng je de levensduur van de ketting.

Controleer de verlichting

Controleer vóór elke rit of alle verlichting het goed doet. Vervang defecte lampen indien nodig.

Tips voor op de weg

Naast een goede technische voorbereiding is het ook belangrijk om je rijstijl aan te passen aan de weersomstandigheden

  • Zorg dat je zichtbaar bent: Rijd overdag met dimlicht
  • Rijd je in de file? Wees dan alert dat andere weggebruikers van rijstrook kunnen wisselen (ook zonder richtingaanwijzer). Rijd zelf maximaal 10 km/uur sneller.
  • Scan de weg voor je, de zijwegen en uitritten
  • Mocht je langere tijd geen motor hebben gereden, Volg dan een paar motorrijlessen voor meer zelfvertrouwen.

Goede beschermende kleding verkleint kans op letsel

Draag altijd de juiste motorkleding, waaronder een goede motorhelm, motorpak en handschoenen. In onze blog Belang van goede motorkleding vind je uitgebreide informatie over het kiezen van de juiste motorkleding voor jouw rijstijl en budget. De motorhelm is een essentieel onderdeel van je motorkleding en het dragen ervan is wettelijk verplicht. Kies daarom een helm die goed past, comfortabel zit en voldoet aan de ECE-norm. Deze norm garandeert dat de helm voldoet aan de minimale veiligheidseisen.

Door de juiste motorkleding te dragen, vergroot je de veiligheid en het comfort tijdens het motorrijden

Check je motorverzekering

Voordat je op de motor stapt, check of je ook winterstop op je polis hebt staan en of de periode waarin je mag rijden alweer is ingegaan. Je bent anders niet verzekerd!!

Een goede motorverzekering is essentieel om je te beschermen tegen de financiële gevolgen van schade aan je motor of letsel bij een ongeval. De Unigarant Motorverzekering biedt verschillende dekkingen, zodat je kunt kiezen wat het beste past bij jouw behoeften.

De Volledig Casco (all risk) dekking biedt de meest uitgebreide bescherming. Deze dekking vergoedt schade aan je motor, ongeacht de oorzaak. Ook je helm, motorkleding en bagage zijn tot € 1.000,- gratis meeverzekerd. Daarnaast heb je met de Volledig Casco dekking recht op 1 jaar nieuwwaarde of aanschafwaardegarantie. Dit betekent dat je bij schade een nieuwe motor krijgt, ongeacht de leeftijd van je huidige motor.

Naast de Volledig Casco dekking zijn er ook andere dekkingen beschikbaar, zoals:

  • WA-verzekering: Deze dekking vergoedt alleen schade die je aan anderen toebrengt.
  • WA+ beperkt casco: Deze dekking vergoedt schade aan je motor door diefstal, brand, joyriding en storm.

Bij het kiezen van een motorverzekering is het belangrijk om te letten op de volgende punten:

Unigarant biedt een scherpe premie en uitgebreide voorwaarden. Je kunt eenvoudig online een offerte aanvragen of contact opnemen met onze adviseurs.

Wij wensen je een veilig en plezierig motorseizoen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de MotorVerzekering Motor rijklaar maken