Motorrijden in de file

Mag een motorrijder in de file tussen de auto’s doorrijden?

Voor een automobilist is in de file staan één van de vervelendste dingen in het verkeer. Lang stilstaan, stukje opschuiven en dan vervolgens weer een tijd stilstaan. Vervolgens ziet de bestuurder motoren links en rechts motoren voorbij gaan. De ene na de andere motor rijdt tussen de file door, terwijl de autobestuurder stilstaat. Maar mogen motorrijders wel tussendoor rijden in de file?

Motorrijden in de file mag, maar…

Het is niet bij wet verboden voor een motorrijder om tussen de rijen auto’s door te rijden. Er gelden wel gedragsregels. De gedragscode is een dringend advies en geen wettelijke regeling. De regels zijn belangrijk, vooral voor de motorrijder zijn veiligheid, het is daarnaast ook gevaarlijk om te stoppen achterin de file, de meeste ongelukken gebeuren achterin de file en een motor is veel kwetsbaarder dan een auto.

Gedragsregels motorrijden in de file:

  • Het snelheidsverschil tussen de motor en de auto’s mag niet meer bedragen dan 10 kilometer per uur;
  • Blijf alert op het gedrag van anderen;
  • Met meerdere motoren op pad? Rijd dan rustig achter elkaar aan en houd ongeveer 2 auto’s afstand van elkaar;
  • Wanneer je een file nadert, houd dan rekening met het achteropkomend verkeer en waarschuw met alarmlichten;
  • Komt de file weer op gang? Voeg dan in op de rijstrook, gebruik hierbij de richtingaanwijzer.

Hoe kan je het beste als autobestuurders omgaan met de motorrijders?

Het belangrijkste wat je als autorijder kunt doen tijdens de file is om te zorgen dat de motoren voldoende ruimte hebben. Nooit zomaar je deur open doen. Altijd alert blijven, zelfs als je stil staat, kijk goed in de buitenspiegels en doe geen onverwachte dingen. Het is erg gevaarlijk voor motorrijders als je als automobilist impulsief van rijbaan verandert.

Hoe zit het met de files in het buitenland?

De regels voor motoren in de file is per land verschillend. In Duitsland mag je als motorrijder niet door de file rijden. Ze kijken daar naar mogelijkheden om de motorrijders over de vluchtstrook te laten rijden. In Italië doen ze dat al op die manier. In België mag je op de motor door de file rijden met max. 50 km per uur en mag het verschil in snelheid met de auto’s niet meer dan 20 km per uur bedragen. De motoren mogen alleen gebruik maken van de twee uiterst linkse banen. In Frankrijk is het oppassen geblazen. De motorrijders zijn daar veel minder voorzichtig en rijden veel te hard door de file. In Frankrijk is het levensgevaarlijk in de file. Als automobilist moet je daar dus extra goed uitkijken.

Wellicht ook interessant:

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de MotorVerzekering Motorrijden in de file