Roy data

Wat is Roy data?

Roy data is een database waar verzekeraars het aantal schadevrije jaren van hun verzekerden inzetten. Wanneer je een motorverzekering opzegt, worden het aantal opgebouwde schadevrije jaren door de verzekeraar in Roy data gezet. Wanneer je op een later tijdstip weer een auto- of motorverzekering afsluit moet je op het aanvraagformulier je schadevrije jaren invullen. De nieuwe verzekeraar gaat vervolgens controleren of het aantal opgegeven schadevrije jaren klopt met wat in Roy data staat.

Voordelen van Roy data

  • Als je een royementsverklaring kwijtraakt, staan je schadevrije jaren alsnog geregistreerd
  • Roy data is sneller en effectiever
  • Het is niet meer nodig een papieren royementsverklaring op te sturen

Schadevrije jaren opvragen bij Roydata

Schadevrije jaren kun je alleen opvragen bij Roy-data wanneer je oude auto- of motorverzekering is opgezegd. Wanneer je schadevrije jaren nog in gebruik zijn op een auto- of motorverzekering kunnen deze niet in gebruik worden genomen op een nieuwe verzekering. Je kunt de schadevrije jaren opvragen via de website van seps.

Houd er rekening mee dat het tot 28 dagen kan duren voordat een verzekeraar je schadevrije jaren registreert in Roydata. Als je niet weet hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd dan is de snelste manier om dit op te vragen bij je vorige verzekeraar.

Mijn schadevrije jaren staan niet in Roy-data

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom schadevrije jaren niet in Roydata staan:

  • De vorige verzekeraar maakt geen gebruik van Roy data. Vraag dan een originele royementsverklaring aan bij deze verzekeraar en stuur die naar je nieuwe verzekeraar. Op de verklaring staat het aantal schadevrije jaren dat je had toen je de verzekering beëindigde. Deze verklaring mag niet ouder zijn dan drie jaar.
  • De motorverzekering betreft een oldtimer motor. Met een oldtimer verzekering bouw je geen schadevrije jaren op.
  • Je vorige verzekeraar heeft de schadevrije jaren nog niet in Roy-database gezet. In dat geval kun je contact opnemen met deze verzekeraar.
  • De vorige verzekering stond op een andere naam of adres. Neem in dat geval contact op met de nieuwe verzekeraar.
  • Je hebt een auto geleased. De schadevrije jaren worden dan niet in Roy data gezet. Stuur dan een originele leaseverklaring naar de nieuwe verzekeraar.
  • Je hebt de vorige verzekering meer dan *drie jaar geleden opgezegd. Daarom zijn de schadevrije jaren helaas niet meer geldig.

*De verzekeraars waar wij mee samen werken houden een geldigheid aan van drie jaar. Er zijn ook verzekeringsmaatschappijen die maar één jaar aanhouden, laat je dus altijd goed informeren.

Premie motor