Wegenbelasting motor

Wanneer is een motor wegenbelastingvrij?

Wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting betalen vindt niemand leuk. Maar er is een overgangsregeling wegenbelasting motor, voor sommige motorrijders pakt dit voordeliger uit.

Wegenbelastingvrij motor opgeschoven van 25 naar 40 jaar oud

Tot 2014 was het duidelijk. Een motor van 25 jaar oud was een oldtimer motor en dan hoefde je geen wegenbelasting(meer) te betalen. In 2014 is hier verandering in gekomen. De overheid vond dat er teveel oldtimer auto’s en motoren in het verkeer aanwezig bleven en dat wegenbelasting te veel op het bordje kwam voor eigenaren van nieuwere voertuigen. Voor voertuigen ouder dan 25 jaar moet vanaf 2014 motorijtuigenbelasting betaald worden. Er is een overgangsregeling voor voertuigen die in 2014 tussen de 26 – 40 jaar oud waren.

Overgangsregeling motor wegenbelasting motor

Bouwjaar na 1 januari 1988

Is je motor 36 jaar of jonger, dan betaal je het volle tarief motorrijtuigenbelasting van rond de € 134,- per jaar (2023). Als je een motor hebt die volledig elektrisch rijdt dan ben is de motor vrijgesteld van motorijtuigenbelasting. De MRB is afhankelijk van de provincie waar je woont. Dit komt door de provinciale opcenten. Bij motoren is het verschil tussen deze provinciale opcenten minimaal.

Bouwjaar vóór 1 januari 1988 maar nog geen 40 jaar oud?

Je hebt een keuze: Het volledig tarief betalen of 25% betalen maar dan moet je de motor in de wintermaanden laten staan. In dat geval kun je bij de Belastingdienst het “Verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief overgangsregeling voor oldtimers” indienen. Hiermee komt je motor in aanmerking voor de kwarttarief regeling. Simpel gezegd, je betaalt maar een kwart van de normale kosten, zo ongeveer € 34,- voor het hele jaar. Je krijgt dan in november een rekening van de belastingdienst, je moet deze rekening vóór 31 december betalen, ben je te laat dan betaal je de volle mep en moet je weer opnieuw het kwart tarief aanvragen voor het volgende jaar.

Kwarttarief motorrijtuigenbelasting

Als je voor het kwarttarief kiest dan mag je niet motorrijden tussen 1 december en 1 maart. Het voordeel: Je betaalt slechts een kwart van de wegenbelasting en 9 maanden van het jaar mag je wel rijden. Daarnaast heb je ook voordeel op de kosten motorverzekering, de verzekering kun je dan namelijk omzetten naar een motorverzekering met winterstop korting.

Motor 40 jaar of ouder?

Dan is je motor een echte oldtimer en volledig belastingvrij. Na het ontvangen van het bericht van de Belastingdienst is jouw motor officieel een echte oldtimer. Ook als je eerder het kwarttarief hebt betaald dan geldt dit niet meer en als je wilt mag je het gehele jaar rijden. Wil je dan in de wintermaanden rijden, check dan even of je de motor wel in de wintermaanden verzekerd hebt. Heb je nog de wintertijd korting op de motorverzekering, laat deze clausule dan van de polis halen.

Motorrijden vanaf 2030

Vanaf 2030 gaat, naar alle waarschijnlijkheid, het rekeningrijden van start en wordt de motorrijtuigenbelasting geschrapt. Het rekeningrijden is al jaren aan de orde en is ook nog niet helemaal uitgewerkt door het kabinet en de belastingdienst. Wat dit voor gevolgen het nieuwe systeem heeft voor oldtimer auto’s en motoren is op moment nog niet helemaal duidelijk.

Motor goed verzekeren

Naast dat je niet teveel motorrijtuigenbelasting wilt betalen is ook de verzekeringspremie iets waar je op kan letten. Wees bewust van de premie die je nu betaalt en vergelijk deze kosten met onze voordelige motorverzekering.

     Premie Motorverzekering

 

9 reacties

 1. Luc Jansen op zegt:

  Ouder dan 40. Dus geen belasting.

  Mbt kwart tarief: dit moet ieder jaar jaar opnieuw aangevraagd worden voor het jaar daarna, anders val je automatisch terug in het volle tarief. Dit wordt nergens vermeld. Dit is mij met met 2 verschillende motoren al overkomen. Dit is een rotstreek, want je kunt dit pas een kalenderjaar later weer rechtzetten. Grrr!

  • Martin op zegt:

   Klopt ook niet. Zelfs als je de motor doorverkoopt, gaat dit automatisch door. Ik kocht de mijne en hoefde de rest van dat jaar geen wegenbelasting meer te betalen omdat de vorige eigenaar dat kwart al had betaald. Je moet alleen elk jaar op tijd betalen. Alleen als je niet op tijd betaalt vervalt de regeling.

   • Bedankt voor je reactie Martin!

    Ik heb wat jij hebt aangegeven, gecheckt bij de belastingdienst en het klopt wat je zegt. Ik heb de bovenstaande tekst aangepast.

    Met vriendelijke groet, Ann

 2. Rudi Storp op zegt:

  Weer een rotstreek van de belastingdienst om de ouderdom van de motor te verschuiven van 25 naar 36 bah bah 😡😡

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de MotorVerzekering Wegenbelasting motor