Wegenbelasting motor

Wanneer betaal je wegenbelasting voor je motor?

Het betalen van motorrijtuigenbelasting, oftewel wegenbelasting, is iets waar niemand graag aan denkt. Gelukkig ben je met een motor al een stuk voordeliger uit dan met een auto, maar wist je dat het nog voordeliger kan? Ontdek of je in aanmerking komt voor de overgangsregeling voor motoren.

Wat kost de wegenbelasting van motoren?

Voor een motor is het MRB tarief ongeveer €144 per jaar (2024). Echter, als je een volledig elektrische motor hebt, heb je (nog) belastingvoordelen en is je motor vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Het tarief van de MRB verschilt per provincie vanwege de provinciale opcenten, maar bij motoren is dit verschil minimaal. Bereken jouw wegenbelasting op de website van de Belastingdienst.

Wegenbelastingvrij motor van 25 naar 40 jaar oud

Voorheen was het eenvoudig: een motor van 25 jaar oud werd beschouwd als een oldtimer en was vrijgesteld van wegenbelasting. Maar sinds 2014 is er verandering gekomen. De overheid vond dat er te veel oldtimer auto’s en motoren in het verkeer bleven, waardoor eigenaren van nieuwere voertuigen onevenredig veel wegenbelasting betaalden. Voor voertuigen ouder dan 25 jaar moet sinds 2014 motorrijtuigenbelasting worden betaald. Er is echter een overgangsregeling voor voertuigen die in 2014 tussen de 26 en 40 jaar oud waren. In 2028 komt dit dus tot een einde.

Overgangsregeling motor

Voor motoren met bouwjaar tussen 1984 – 1988

Als jouw motor in deze periode is gebouwd dan heb je de mogelijkheid om te kiezen voor de overgangsregeling motoren. Met deze oldtimerregeling ontvang je een korting van 75% op de motorrijtuigenbelasting, maar er is wel een voorwaarde: je moet de motor in de wintermaanden laten staan. Als dat voor jou geen probleem is, kun je bij de Belastingdienst het “Verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief overgangsregeling voor oldtimers” indienen. Hiermee kom je in aanmerking voor de kwarttarief regeling, wat betekent dat je slechts een kwart van de normale kosten betaalt, ongeveer € 36,- voor het hele jaar. Let op: je ontvangt in november een rekening van de belastingdienst die je vóór 31 december moet betalen. Als je te laat bent, betaal je het volledige tarief en moet je opnieuw het kwarttarief aanvragen voor het volgende jaar.

Kwarttarief motorrijtuigenbelasting

wegenbelasting motorAls je voor het kwarttarief kiest dan mag je niet motorrijden tussen 1 december en 1 maart. Het voordeel is dat je slechts een kwart van de wegenbelasting betaalt en 9 maanden van het jaar mag rijden. Bovendien profiteer je van korting op de kosten motorverzekering, omdat je nu kunt kiezen voor een motorverzekering met winterstop korting.

Is je motor 40 jaar?

Dan is je motor een echte oldtimer en volledig belastingvrij. Zodra je bericht van de Belastingdienst ontvangt, is jouw motor officieel een echte oldtimer. Zelfs als je eerder het kwarttarief hebt betaald, geldt dit niet meer en mag je het hele jaar door rijden. Controleer echter wel of je de motor in de wintermaanden hebt verzekerd. Als je nog steeds profiteert van wintertijdkorting op je motorverzekering, laat dan deze clausule van de polis verwijderen.

Rekeningrijden vanaf 2030?

Vanaf 2030 gaat, naar alle waarschijnlijkheid, het rekeningrijden van start en wordt de motorrijtuigenbelasting geschrapt voor auto’s. Het rekeningrijden is al jaren aan de orde en is ook nog niet helemaal uitgewerkt door het kabinet en de belastingdienst. Wat de gevolgen van dit nieuwe systeem zijn voor motoren is op moment nog niet helemaal duidelijk.

Bespaar op je motorverzekering

Naast het besparen op motorrijtuigenbelasting is ook de verzekeringspremie iets om op te letten. Wees bewust van de premie die je nu betaalt en vergelijk deze kosten met onze voordelige motorverzekering.

     Premie Motorverzekering

Lees ook: Wat kost de oldtimer motor?

10 reacties

 1. Rudi Storp op zegt:

  Weer een rotstreek van de belastingdienst om de ouderdom van de motor te verschuiven van 25 naar 36 bah bah 😡😡

 2. Luc Jansen op zegt:

  Ouder dan 40. Dus geen belasting.

  Mbt kwart tarief: dit moet ieder jaar jaar opnieuw aangevraagd worden voor het jaar daarna, anders val je automatisch terug in het volle tarief. Dit wordt nergens vermeld. Dit is mij met met 2 verschillende motoren al overkomen. Dit is een rotstreek, want je kunt dit pas een kalenderjaar later weer rechtzetten. Grrr!

  • Martin op zegt:

   Klopt ook niet. Zelfs als je de motor doorverkoopt, gaat dit automatisch door. Ik kocht de mijne en hoefde de rest van dat jaar geen wegenbelasting meer te betalen omdat de vorige eigenaar dat kwart al had betaald. Je moet alleen elk jaar op tijd betalen. Alleen als je niet op tijd betaalt vervalt de regeling.

   • Bedankt voor je reactie Martin!

    Ik heb wat jij hebt aangegeven, gecheckt bij de belastingdienst en het klopt wat je zegt. Ik heb de bovenstaande tekst aangepast.

    Met vriendelijke groet, Ann

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de MotorVerzekering Wegenbelasting motor